Een WordPress Multisite stelt je in staat om met een enkele WordPress installatie meerdere sites te beheren op subdomeinen of subfolders. Deze kun je vanuit jouw hoofdsite zelf beheren, maar je kunt jouw multisite ook zo instellen dat gebruikers zich bij je kunnen aanmelden om zo bijvoorbeeld hun eigen blog te creëren. Het voordeel hiervan is dat je als Super Admin zelf kunt bepalen welke thema's en plug-ins zijn toegestaan.
Een nadeel van multisites is dat wanneer de hoofdsite niet bereikbaar is, de multisites ook gelijk onbereikbaar zullen zijn.
Activeer Multisite op je WordPress website
Om Multisite te activeren is allereerst een WordPress installatie nodig. Deze installatie zal als jouw hoofdsite fungeren en is dan ook de Super Admin waarmee je jouw andere sites en gebruikers kunt beheren.
Stap 1:
Open de File Manager via je controlepaneel. Navigeer naar de /www/ map en open hier het wp-config.php bestand door op ‘Edit’ te klikken. Voeg nu boven de regels /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */ de volgende regels toe:
/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
Klik hierna onderaan op ‘Save’ om dit op te slaan.
Stap 2:
Ga nu naar je WordPress dashboard. Klik in het linker menu op ‘Gereedschappen’ - > ‘Netwerk instellen’.
Hier kies je tussen twee structuren; Subdomeinen of Subfolders. In het voorbeeld zie je wat dat betekent; bij een Subdomeinen structuur zal elke site op een subdomein te bereiken zijn zoals site1.jouwwebsite.nl of site2.jouwwebsite.nl. Bij een Subfolder structuur is elke site te bereiken via jouwwebsite.nl/site1, jouwwebsite.nl/site2 enzovoort.
Denk hier goed over na, je kunt dit op een later punt namelijk niet meer wijzigen.
Let op: Wanneer je voor subdomeinen kiest moet je bij het aanmaken van elke nieuwe site het betreffende subdomein aanmaken via je controlepaneel en daarbij het websitepad van het subdomein aanpassen naar die van je hoofdsite. Standaard is dit de /www/-map.
Stap 3:
Nadat je je keuze hebt bevestigd door op ‘Installeren’ te klikken krijg je twee stukken code te zien.
Deze moet je in je wp-config.php en je .htaccess bestanden toevoegen om het activeren van multisites te voltooien. Dit kun je net als bij Stap 1 doen via de File Manager.
- De code voor het wp-config.php bestand plak je vlak boven de regel /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */ (net als in Stap 1).
- De code voor het .htaccess bestand plak je over de reeds aanwezige ‘RewriteRules’ heen. Deze begint bij ‘RewriteEnige On’ en eindigt met ‘RewriteRule . /index.php [L]’.
Ga na het opslaan hiervan weer terug naar je WordPress dashboard en ververs de pagina of log opnieuw in. Wanneer je bovenaan in je dashboard het volgende terugziet is multisites geactiveerd en kun je aan de slag:
Voeg een site toe aan je Multisite
Stap 1:
Ga naar je WordPress Dashboard en klik daar in het menu op ‘Sites’ -> ‘Add New Site’.
Stap 2:
Vul als eerst in wat het Site Adres (URL) van je nieuwe site gaat worden. In dit voorbeeld gebruiken we een subdomeinen structuur.
Hierna geef je jouw site een titel en stel je de taal in.
Het e-mailadres dat je hier opgeeft zal inloggegevens voor het Dashboard van de nieuwe site ontvangen. Je kunt als Super Admin van de multisites altijd het wachtwoord van je gebruikers wijzigen via My Sites → Network Admin → Users.
Klik op ‘Add Site’ om je nieuwe site aan te maken.
- Gebruik je een subfolders structuur? Dan ben je nu klaar!
- Gebruik je een subdomeinen structuur? Ga dan door naar Stap 3.
Stap 3:
Om het subdomein te kunnen bereiken voeg je de zojuist toegevoegde site toe als subdomein via je controlepaneel. Gebruik hiervoor de stappen in het artikel ‘Een subdomein aanmaken op je webhostingpakket’.
Zorg er voor dat je bij het aanmaken van het subdomein het zelfde sitepad invult als die van je hoofdsite. Dit is standaard de /www/-map. Om dit aan te kunnen passen vink je ‘Gebruik het gegenereerde pad’ eerst uit.
Je kunt dit ook achteraf wijzigen aan de hand van de stappen in het artikel ‘De DocumentRoot van je website’.