Winkelwagen

/ VPS-Infrastructuur

Alles over de zelfontwikkelde VPS-infrastructuur

Register now

/ Up to date

/ Nieuws

Lancering PerformanceVPS

Meer info
Hulp nodig?

    Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

    Een domeinnaam claimen, mag dat zomaar?

    Je staat in de startblokken om jouw bedrijf te voorzien van een website en domeinnaam. Meestal is je merk- of handelsnaam zoals je die hebt geregistreerd bij de Kamer van Koophandel dan het uitgangspunt. Maar wat nu als er iemand anders is die jouw handelsnaam al geregistreerd heeft als domeinnaam? Of wat als iemand een domeinnaam registreert die bijna gelijk is aan jouw handelsnaam? Wat zijn dan je rechten? We laten je hier zien welke rechten komen kijken bij het registreren van een domeinnaam en hoe je een domeinnaam desnoods kunt opeisen. 

    Domeinen die je niet mag registreren 

    Een domeinnaam heeft vooral de functie om uit te drukken wat jouw merk is of wat het product is dat je verkoopt. Hiermee maak je duidelijk wat jouw identiteit en business is. Maar wat als deze erg lijkt op dat van een ander merk? Zo ontstaat verwarring bij de consument. 

    Via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (het BOIP) leg je jouw handelsnaam vast. Een handelsnaam die ook geregistreerd staat als merknaam met een BOIP-registratie is daarmee beschermd. Hierdoor kun je de naam, of een gelijkende variant hierop, niet registreren als domeinnaam. Dit geldt alleen voor de regio waarin een BOIP-registratie is gemaakt. Opereer je in hetzelfde gebied als waarin de BOIP-registratie is gemaakt, dan heb je geen recht op die domeinnaam, of een variatie daarop. 

    Welke uitzonderingen zijn er? 

    Een merknaam met een BOIP-registratie beperkt zich tot 3 geografische regio’s. Voor een Nederlands merk kan dit merk een BOIP-registratie krijgen voor de Benelux, Europa of wereldwijd. Stel dat een groot en bekend merk geen BOIP-registratie heeft voor hun merk in jouw gebied, en je bent veel eerder met jouw domeinnaamregistratie, dan is de kans groot dat je recht hebt op die domeinnaam. 

    Een handelsnaam registratie bij de KvK (zonder BOIP-registratie) beperkt zich qua gebied tot heel Nederland. Hierbinnen geldt dat andere partijen wat meer vrijheid hebben in het vastleggen van vergelijkbare domeinnamen, maar dat er geen overlap mag zijn in de inhoudelijke business. Hierbij worden het afzetgebied en de inhoud van de business als afwegende factoren gebruikt. 

    Zo kan een restaurant in Leiden dezelfde naam dragen als een restaurant van een andere eigenaar in Zwolle. Hetzelfde geldt voor de domeinnaam. Het enige belangrijke is welke domeinextensie nog beschikbaar is voor de domeinnaamregistratie. Een winkelketen die door heel Nederland verspreid is kan daarentegen niet zomaar gebruik maken van dezelfde of een vergelijkbare domeinnaam als die van een lokale supermarkt.

    Wie registreert het domein als eerste? 

    Buiten het merkrecht om is er één algemene vuistregel voor domeinnaamregistraties: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Iemand die eerder is met het vastleggen van de handelsnaam mag daarom een vergelijkbare domeinnaam registreren. Daarnaast mag een vergelijkbare domeinnaam die later geregistreerd wordt, alleen gebruikt worden wanneer deze voldoet aan de volgende eisen: 

    ● er is geen BOIP-registratie op de merknaam van een ander 

    ● de dienst of het product wordt niet in hetzelfde gebied aangeboden 

    ● de dienst of het product wijkt af van het aanbod van de ander 

    Nog meer om over na te denken 

    Met het oog op eerlijke concurrentie is het prettig als andere partijen met een vergelijkbare domein- of handelsnaam op de hoogte zijn van jouw bestaan. Er wordt daarom altijd geadviseerd om toestemming te vragen bij de andere partij voor het gebruiken van de domeinnaam. 

    Een domeinnaam geeft niet alleen de handelsnaam weer van het bedrijf, het werkt ook door in bijvoorbeeld het vastleggen van social media accounts. Hiervoor gelden ook weer aparte regels, zeker wanneer ze voor professionele doeleinden worden aangemaakt. Er zijn ten slotte geen geografische grenzen op social media zoals je die wel terugziet bij een domeinextensie of merkrechtgebied. 

    Voor het adverteren in zoekmachines heeft Google ook een merkrecht bescherming. Dit houdt in dat wanneer je een zoekmachine advertentie maakt met het merknaam van een ander, ook al is dit jouw domeinnaam die je gebruikt voor jouw website, jouw advertentie afgekeurd wordt door Google ter bescherming van de merknaam. 

    Een domeinnaam opeisen 

    Wanneer het duidelijk is dat de domeinnaam registratie van een ander niet voldoet aan bovenstaande eisen, kun je een domeinnaam opeisen. Hiervoor moet aantoonbaar zijn dat de andere registreerder het domeinnaam heeft geregistreerd om: 

    ● jouw merk of handelsnaam te kopiëren 

    ● dezelfde producten te verkopen met jouw merknaam of handelsnaam 

    ● in dezelfde regio opereert als jouw merknaam of handelsnaam 

    ● ervoor te zorgen dat jouw handelsnaam niet beschikbaar is als domeinnaam voor jouw business

    Domeinnaam claimen via de rechter of arbitrage? 

    Wanneer je een claim wilt maken op een domeinnaam die in strijd is met jouw handelsnaam of merknaam, dan kun je de claim opgeven bij de rechter of via arbitrage. Wanneer je 100% zeker weet dat je in je recht staat, vooral bij merkinbreuk, dan zal een rechterlijke uitspraak ertoe leiden dat de ander zonder compromis de domeinnaam af moet staan. 

    Bij arbitrage treed Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) op als mediator. Hun uitspraak is weliswaar niet van rechterlijke aard, maar beide partijen moeten van tevoren instemmen dat de uitspraak wel bindend is. 

    Domeinnaam claimen checklist 

    Wil je jouw domeinnaam gaan claimen? Met deze handige checklist controleer je snel of je jouw domeinnaam vast mag leggen:

     Er is een BOIP registratie in jouw gebied met het merknaam.

    Resultaat: Je mag het domein niet registreren, ook niet deels gelijkend.

    Er is een BOIP registratie buiten jouw gebied met het merknaam, zonder KvK handelsnaam registratie in Nederland.

    Resultaat: Je mag het domein registreren en gebruiken.

    Er is een BOIP registratie buiten jouw gebied met het merknaam, met KvK handelsnaam registratie in Nederland.

    Resultaat: Je mag het domein registreren en gebruiken, mits de inhoud in een ander gebied in Nederland en/of met een andere invulling wordt aangeboden.

    Er is geen BOIP registratie, met KvK handelsnaam registratie in Nederland.

    Resultaat: Je mag het domein registreren en gebruiken, mits de inhoud in een ander gebied in Nederland en/of met een andere invulling wordt aangeboden.

    Er is geen BOIP registratie en geen KvK handelsnaam registratie in Nederland.

    Resultaat: Je mag het domein registreren en gebruiken.


    Kom je er niet uit?

    Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

    Neem contact op