Winkelwagen

/ VPS-Infrastructuur

Alles over de zelfontwikkelde VPS-infrastructuur

Register now

/ Up to date

/ Nieuws

Lancering PerformanceVPS

Meer info
Hulp nodig?

Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

Je besturingssysteem upgraden

Besturingssystemen zoals Ubuntu en Windows Server worden in specifieke versies uitgebracht, bijvoorbeeld Ubuntu 22.04 of Windows Server 2019. Tussentijds worden deze besturingssystemen geüpdated door de fabrikant en na enkele jaren komt er doorgaans een nieuwe versie met nieuwe features, bijvoorbeeld Ubuntu 24.04 en Windows Server 2022.

Je vraagt je misschien af wat de beste optie is om je besturingssysteem in een dergelijke scenario te updaten naar de nieuwe ‘grote’ versie. In dit artikel lichten wij je opties nader toe.

Windows Server

Voor Windows Server is een herinstallatie de enige optie. Dit komt doordat er geen mogelijkheid is om jouw Windows Server te upgraden en de licentie daarvan aan te passen, zonder dat wij directe toegang tot jouw VPS hebben. Mocht hier vanuit Microsoft in de toekomst een oplossing voor worden aangeboden, dan passen wij dit artikel daarop aan.

Linux-distros

Voor op Linux-gebaseerde besturingssystemen zoals Ubuntu en Rocky Linux zijn er doorgaans twee opties: een herinstallatie of een in-place upgrade.

Herinstallatie:

Bij een herinstallatie wordt alle data op je VPS verwijderd en installeer je vervolgens een nieuw besturingssysteem.

Het voordeel van een herinstallatie is dat je volledige vrijheid hebt in de keuze van een besturingssysteem. Je hebt daarnaast de zekerheid dat de software die je na de herinstallatie installeert compatibel is met het besturingssysteem.

Het nadeel van een herinstallatie is dat het een relatief uitvoerig proces is. Voor de herinstallatie maak je een back-up van al je data. Na de herinstallatie moet je de software die je gebruikte herinstalleren en de data handmatig terugzetten.

In-place upgrade:

Bij een in-place upgrade gebruik je enkele commando's om je besturingssysteem naar een nieuwer besturingssysteem te upgraden, bijvoorbeeld van CentOS 7 naar AlmaLinux 8 of Rocky Linux 8.

Het voordeel van een in-place upgrade van CentOS 7 is dat je al je data behoudt en er een goede kans is dat je je software niet opnieuw hoeft te herinstalleren.

Het nadeel is dat je iets beperkter bent in de keuze van besturingssystemen en er een (zeer) kleine kans is dat je na de upgrade software op je VPS geïnstalleerd hebt staan die niet compatibel is met je nieuwe besturingssysteem. Dit speelt echter vooral bij obscure packages die je zelf compileert en niet zozeer bij packages uit de standaard repositories.