Werk je met een Linux distro zoals AlmaLinux, of Ubuntu, dan kom je al snel de term 'package' tegen. Simpel gezegd zijn packages kant-en-klare installeerbare software pakketten. Deze installeer je met een commando dat er bijvoorbeeld als volgt uit ziet (in Ubuntu & Debian):
sudo apt -y install <packagenaam>
Naast de bestanden van de betreffende software, bevat een package ook metadata. De metadata beschrijft de bestanden in de package en geeft daarnaast ook aan welke andere software er aanwezig moet zijn (dependencies) om een package te kunnen installeren en gebruiken.
In dit systeem wordt er gebruik gemaakt van repositories (ook bekend als repo), wat gezien kan worden als een archief/index van beschikbare packages. Periodiek haalt je OS de index binnen van de packages in de repository. Is er extra software nodig (een dependency) om je software te installeren, dan kan deze eenvoudig in de index van de repository gevonden en geïnstalleerd worden.
In de repositories staan ook de versies van de daarin opgenomen software. Dit maakt het ook makkelijker om software te updaten, omdat dan je geïnstalleerde software versies vergeleken kunnen worden met de versies in de repository.