Winkelwagen

/ VPS-Infrastructuur

Alles over de zelfontwikkelde VPS-infrastructuur

Register now

/ Up to date

/ Nieuws

Lancering PerformanceVPS

Meer info
Hulp nodig?

    Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

    DirectAdmin Tutorial Series 1: Inleiding en bestelproces

    Voor het eerst beginnen aan een VPS is een flinke onderneming. In onze DirectAdmin tutorial series leggen wij je uit hoe je van start gaat met een VPS met DirectAdmin. Hierin wordt niet alleen het hosten van je website en e-mail meegenomen, maar ook hoe je je VPS veilig inricht en update.

    Algemene informatie over DirectAdmin (bijvoorbeeld over de verschillen tussen 'Admin-, Reseller-, en User Level' vind je je in ons artikel 'wat is Directadmin' (of probeer de demo). Bestel hier een VPS met DirectAdmin als je er nog geen hebt.

    Het opzetten van een VPS met DirectAdmin wordt in de volgende delen behandeld:

    1. Inleiding, bestelproces, en admin e-mailadres
    2. Je VPS beveiligen
    3. DirectAdmin, PHP en SQL updaten
    4. Domeinen en subdomeinen aan je VPS koppelen
    5. Een website en database uploaden en SSL gebruiken
    6. E-mailadressen aanmaken en gebruiken
    7. Aanvullende artikelen en overige vragen
    • Naast een VPS met DirectAdmin is het aan te raden ook een eigen domeinnaam te gebruiken die je kunt gebruiken voor de hostname en nameserver-namen van je VPS. 
       
    • Het opzetten van een gedegen, goed functionerende VPS, is een uitgebreid en complex proces. Sla geen stappen over in deze tutorial series tenzij uitdrukkelijk aangegeven dat ze optioneel zijn.  
       
    • Op het moment van de laatste update van dit artikel wordt DirectAdmin geleverd in combinatie met AlmaLinux 9.  
       
    • Op enkele plekken in dit artikel wordt er gebruik gemaakt van command-line. De commando's voer je uit via SSH of de console in je controlepaneel. Wanneer je geen ervaring hebt met commandline raden wij aan eerst ons artikel over commandline te raadplegen voor algemene informatie over commandline en het gebruik van SSH.
     

     

    Wat voor VPS heb ik nodig?

     

    Je vraagt je misschien af wat voor VPS je nodig hebt. Voor de hosting van websites en e-mail doorstaat doorgaans een VPS met shared CPU cores. We raden wel aan om voor minimaal 4GB RAM te kiezen, simpelweg omdat het besturingssysteem dit vereist. Welke VPS verder geschikt is hangt van een aantal zaken af, zoals het aantal websites en e-mailadressen dat je wil hosten, de inrichting van de website(s), het aantal bezoekers, etc.

    Het is dan ook heel lastig te zeggen welk formaat VPS je precies nodig hebt. Bij twijfel raden we aan met een kleinere VPS (zoals de X4) te beginnen en die later te upgraden naar een grotere VPS. Het is niet mogelijk een VPS te downgraden in verband met de toewijzing van de schijfruimte op een VPS.

    Als je websites host die gebruik maken van een CMS systeem (zoals WordPress, Joomla, etc.), raadpleeg dan de systeemeisen om een beeld te krijgen van het aantal websites dat je ongeveer op een VPS kunt hosten. Het is aan te raden rekening te houden met dat je altijd ongeveer een halve gig vrije RAM wil overhouden (dit is nodig voor het  PHP updateproces). 


     

    Resourcegebruik bekijken

    Eenmaal ingelogd in DirectAdmin kun je altijd terugzien hoeveel resources je vrij hebt door op de hoofdpagina onder ‘Admin Tools’ de ‘Process Monitor’ te openen en te kijken naar de beschikbare resources (achter CPU staat id voor ‘idle’, oftewel vrije CPU-capaciteit). In dit voorbeeld is op een nieuw geïnstalleerde X4 zonder dat er websites of mail op gehost wordt 93.9% van de CPU en bijna 2GB RAM nog beschikbaar. 


     

    Voor het eerst inloggen in DirectAdmin

     

    Na de installatie sturen wij je automatisch een e-mail met het wachtwoord voor de admin-gebruiker van DirectAdmin en de root-gebruiker van je VPS. Bewaar deze goed, want de wachtwoorden zijn niet voor ons inzichtelijk en wij slaan ze niet op.

    In de e-mail staat ook het webadres van DirectAdmin. Dit adres is het IP van je VPS met de toevoeging :2222, bijvoorbeeld 123.123.123.123:2222.

    Op de inlogpagina zie je wanneer je het ‘Username’-veld aanklikt een melding dat de verbinding niet veilig is. Deze melding is het gevolg van dat er geen SSL gekoppeld is aan het IP-adres van je VPS. Je krijgt de melding niet meer te zien nadat je verderop in deze tutorial series SSL hebt geconfigureerd en je hostname gebruikt om in te loggen (bijv. server.voorbeeld.nl:2222) in plaats van het IP-adres. Log in ieder geval in op deze pagina als de ‘admin’-gebruiker met het bijbehorende wachtwoord.

    Je komt nu in het hoofdmenu van DirectAdmin terecht. Zo niet, klik dan op het DirectAdmin-icoon bovenaan links.


     

    De hostname en nameservers aanpassen

     

    We benoemden eerder de hostname, oftewel simpelweg de naam die aan je server wordt toegewezen. Standaard wordt hiervoor een placeholder gebruikt. Het is dan ook raadzaam deze samen met de nameservers aan te passen zodat je a) kunt inloggen in DirectAdmin via het adres van je hostname en b) gebruik kunt maken van je DirectAdmin-VPS als nameserver (meer daarover in deel 4 van deze tutorial series).

     

    Stap 1

    Klik in het DirectAdmin-hoofdmenu in het linkermenu (1) op ‘Server Manager’ > ‘Administrator Settings’, of in het tegelmenu (2) op ‘Administrator Settings’.


     

    Stap 2

    Klik op het tabblad ‘Server Settings’ en pas de Server's Hostname, NS1 en NS2 waardes aan naar een eigen subdomein, zoals in het voorbeeld hieronder (vervang transip.nl door je eigen domeinnaam). Het is belangrijk dat de DNS-records van het gebruikte (sub)domein correct naar je VPS verwijzen. In deze handleiding leggen we uit hoe je de DNS-instellingen van je domein naar je VPS verwijst. 


     

    Het e-mailadres van de admin-gebruiker veranderen

     

    DirectAdmin configureert automatisch de admin-gebruiker bij de installatie van je VPS. Hiervoor wordt ook een niet e-mailadres op basis van de tijdelijke hostname van je VPS aangemaakt, bijvoorbeeld admin@cloud.example.com. 

    Dit e-mailadres wordt automatisch gebruikt door DirectAdmin, bijvoorbeeld voor het sturen van automatische mails voor de ‘Brute Force Monitor’. Het automatisch aangemaakte e-mailadres bestaat en werkt echter niet. Je kunt het daarom het beste direct aanpassen:

     

    Stap 1

    Klik in de hoofdpagina van DirectAdmin in het tegelmenu op 'List Administrators' (of via het linkermenu op Account Manager > List Administrators).


     

    Stap 2

    Er is op dit moment nog enkel één administrator, namelijk 'admin'. Klik onder 'Name' op 'admin'.


     

    Stap 3

    Klik respectievelijk op 'User' > ‘Account Info’, pas het ‘Contact E-mail’-adres aan en klik op ‘Save E-mail’. 

    Naar wens kun je op deze pagina ook de gebruikersnaam (niet de accountnaam waarmee je inlogt), taal, nameservers en skin (die het uiterlijk bepaald) van DirectAdmin aanpassen.


     

    IPv6

     

    DirectAdmin maakt out-of-the-box geen gebruik van het IPv6-adres van je server. Probeer je bijvoorbeeld verderop in deze tutorial series via FTPS te verbinden met je server, dan werkt dat enkel via IPv4. Om IPv6 te gebruiken voor de services op je VPS, doorloop je de volgende stappen:

     

    Stap1

    Klik in het linkermenu (of het tegeloverzicht op de hoofdpagina) van DirectAdmin op ‘Server Manager’ > ‘IP Management’.


     

    Stap 2

    Selecteer het primaire IPv4-adres van je DirectAdmin-VPS.


     

    Stap 3

    Selecteer vervolgens de optie ‘Link IP’.


     

    Stap 4

    Selecteer het primaire IPv6-adres en klik op ‘link’. 

    Je keert nu automatisch terug naar het scherm in stap 3 en ziet een melding ‘IP address will be linked in the background’. Geef dit een minuutje en herlaad dan de pagina. Je ziet nu het gelinkte IPv6-adres terug.


     

    Stap 5

    Het IPv6-adres is automatisch aangemaakt door je VPS, maar is waarschijnlijk niet terug te zien in het TransIP-controlepaneel. Voeg het nu eerst toe in het TransIP-controlepaneel volgens de stappen in deze handleiding (enkel de ‘Een IPv6-adres toevoegen’ paragraaf). 


     

    Een reseller- of user-package aanmaken

     

    DirectAdmin werkt met een systeem van administrators, resellers en users. Ben je zelf de enige beheerder van je DirectAdmin-server? Dan werk je simpelweg met een administrator-account (jezelf) en user-accounts (je klanten). Het user-niveau is de laag waarbinnen je daadwerkelijk domeinen aan je server koppelt.

    Voor je een reseller of user kunt aanmaken, heb je een package nodig. In een package stel je limieten vast zoals het maximaal aantal domein, mailadressen en beschikbare schijfruimte, maar bijvoorbeeld ook of SSH-toegang is toegestaan. 

    Voor zowel resellers als users maak je een package als volgt aan:

     

    Stap 1

    Klik in DirectAdmin op ‘Manage Reseller Packages’ of ‘Manage User Packages’, afhankelijk van welke je wil aanmaken.


     

    Stap 2

    Klik vervolgens bovenaan op ‘Add Package’.


     

    Stap 3

    Pas de beschikbare opties naar wens aan, scroll vervolgens helemaal naar onderen en geef je package een naam. Klik tot slot onderaan op ‘Save’. Onder de screenshot lichten we de opties voor resellers en users toe die allicht iets minder bekend zijn of minder voor zich spreken.

    Package opties

    • Inode: Een inode is een datastructuur op een bestandssysteem die informatie over een bestand of map bevat. Het instellen van een limiet op het aantal inodes beperkt het aantal bestanden en mappen dat een gebruiker kan hebben.
       
    • CGI Access: Hiermee kunnen gebruikers CGI-scripts uitvoeren op hun websites, zoals scripts geschreven in Perl of Python. 
       
    • Git: Stelt gebruikers in staat om Git repositories te beheren via DirectAdmin. Dit is handig voor versiebeheer en het implementeren van code rechtstreeks vanaf een repository. 
       
    • WordPress: Biedt een eenvoudige manier om WordPress te installeren en te beheren binnen DirectAdmin. 
       
    • ClamAV: Een open-source antivirusprogramma. ClamAV scant inkomende en uitgaande e-mails op virussen en malware. 
       
    • PHP Access: Hiermee kunnen gebruikers PHP-scripts uitvoeren op hun websites. 
       
    • SpamAssassin: Een e-mailfilter dat helpt bij het identificeren en markeren van spam. Gebruikers kunnen instellingen aanpassen om de effectiviteit van spamdetectie te verhogen. 
       
    • SSL Access: Stelt gebruikers in staat om zelf SSL-certificaten te installeren en beheren. 
       
    • SSH Access: Biedt gebruikers veilige shell-toegang tot de server via SSH. Hierdoor kunnen ze command-line taken uitvoeren en scripts beheren op de server om het beheer van je websites en e-mail. 
       
    • Cron Jobs: Laat gebruikers geautomatiseerde taken instellen die op geplande tijden worden uitgevoerd. Handig voor regelmatig terugkerende processen zoals back-ups of updates. 
       
    • Redis: Een in-memory data store die wordt gebruikt als database, cache en message broker. Gebruikers kunnen Redis gebruiken voor snelle dataopslag en caching om de prestaties van hun webapplicaties te verbeteren (ten koste van meer RAM-gebruik). 
       
    • System Info: Geeft gebruikers toegang tot informatie over hun account en de server, zoals resourcegebruik, serverbelasting en andere statistieken. 
       
    • Login Keys: Hiermee kunnen gebruikers API-sleutels genereren voor externe toegang tot hun DirectAdmin-account zonder hun hoofdwachtwoord te hoeven delen. 
       
    • DNS Control: Functie: Stelt gebruikers in staat om DNS-instellingen voor hun domeinen te beheren, zoals het toevoegen of wijzigen van A-records. 
       
    • Suspend at Limit: Blokkeert automatisch  het gebruikersaccount wanneer toegewezen limieten bereikt worden, zoals schijfruimte of bandbreedte. 
       
    • Automatic security.txt (RFC9116): Een standaard (RFC9116) voor het publiceren van informatie over beveiligingscontacten en -procedures op websites. DirectAdmin genereert automatisch een security.txt bestand om het melden van beveiligingsproblemen te vereenvoudigen. 
       
    • Feature Sets: Specificeer als administrator  welke sets van functies gebruikt kunnen worden door een gebruiker. 
       
    • Plugins Allow/Deny: Beheert welke DirectAdmin-plugins beschikbaar zijn voor gebruikers. 
     
     

     

    Administrators, resellers en gebruikers aanmaken

     

    In DirectAdmin maak je de verschillende type accounts grotendeels op dezelfde manier aan. We beschrijven ze hier dan ook gezamenlijk: 

     

    Stap 1

    Log in op DirectAdmin als administrator en klik afhankelijk van welke je wil aanmaken op ‘Create Administrator’, ‘Create Reseller’, of ‘Add New User’.


     

    Stap 2

    Vul de gevraagde gegevens in en klik op ‘Submit’. Bij het aanmaken van een user kun je een IP-adres selecteren. Doorgaans is de keuze beperkt tot één enkel IPv4- of IPv6-adres, tenzij je server beschikt over meerdere IPv4- of IPv6-adressen.


      

    Daarmee zijn wij aan het eind van dit inleidende hoofdstuk gekomen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 2: Je VPS beveiligen.

    Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

    Kom je er niet uit?

    Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

    Neem contact op